Artiklid raamatutest

“Tüdrukune” – Eia Uus

Autor: Eia Uus

Üks poole raamatu lugemise peal tunnen, et midagi on valesti. Miks räägitakse selles raamatus niivõrd palju naiste vastu suunatud vägivallast, peamiselt seksuaalsest ärakasutamisest ja kuritarvitustest?

Olin ostnud selle raamatu, kuna olin kuulanud katkeid sellest raadio kaudu ning kuuldu meeldis mulle. Inimene on kaotanud töö ja saab võimaluse asuda tulevase NAISpeaministri juurde suhtekorraldajaks jne. Samuti olin kuskilt kommentaariumist lugenud, et tegemist teemaga “naised poliitikas” ning kellegi jaoks oli selle teema kajastamine jäänud pealiskaudseks.

Vot, ja kui poole raamatu peal hakkas mind natukene see seksuaalsuse teema häirima, siis avastasingi, et loen raamatut, millest ostes oli mul hoopis teistsugune arusaam. Nii et – enne ikka kontrolli korralikult, millest raamat räägib ja mida ostad!

Aga miks olin siis nii totu, et avastasin selle kõik alles poole raamatu pealt? Aga sellepärast, et raamat on lihtsalt huvitav. Ja kui minu eksimuse pärusmaa kah selgines, siis kukkusid ka kõik mosaiigiosakesed omale kohale. Tegelikult ei ole seksist ja naiste seksuaalsusest ja selle kuritarvitustest raamatus üldsegi palju kirjutatud. Raamat lihtsalt räägibki sellest. Ja nii mõnigi lõik raamatust tuletas meelde oma inimeseks ja naiseks saamise aegu.

Teiseks teemaks minu jaoks oli peategelaste vaheline armusuhe ja teineteise tundmaõppimine: sugu, vanus, sotsiaalne päritolu, lapsepõlve erinevad sajandid jne. On’s sel kõigel tegelikult mingit tähtsust! Vast pea kõik me teame, kui raske on üldse leida seda tõelist hingesugulast – milleks siis veel ise endale tõkkeid teele ette seada.

Karakterid on huvitavad, pinge on pidevalt üleval, on ootamatusi. Minu jaoks on see nagu autori mõtisklused vabade ja iseseisvate naiste osast ja saatusest tänapäeva ühiskonnas; naiste õigustest ning ühiskonna tegelikust suhtumisest neisse. Olen autoriga nõus, et seda iganenud mõtteviisi on meie maailmas – 21. sajandil – ikkagi veel liiga palju.

Kokkuvõttes ma ei kahetse, et raamatut lugesin… kuigi ostsin ma ju hoopis teiseteemalise raamatu!

Vaata Eesti kirjandust meie raamatupoes “Vana ja Hea” raamat – https://www.vanajahea.ee/tootekategooria/eesti-kirjandus/21-sajand/