Artiklid raamatutest

“Buddha – virgumise lugu” – Deepak Chopra

Autor: Deepak Chopra

Autori eessõna.

Kes näeb mind, näeb õpetust.

Buddha

Seda raamatut kirjutades hingasin sügavalt sisse ning lõin ühe kõigi aegade kuulsaima inimese ellu uusi tegelasi ja sündmusi. Tegemist on kuulsa, kuid siiski väga salapärase tegelasega. Tahtsin tuua Buddha välja aegade udust, teha temast lihast ja verest olendi, säilitades samas tema salapära. Sajandivanuses loos printsist, kellest sai elav jumal, segunesid faktid fantaasiaga. Äkki püüdis ta “jumal” olemist hoopis vältida? Ehk oli tema sügavaim soov kaduda materiaalsest maailmast nii, et teda mäletataks vaid kui täiuslikkusele virgujat?

Buddha lugu on kahe aastatuhande vältel levides kattunud imede ja jumalate kihiga. Ise ei maininud Buddha endast kõneldes kunagi ei imesid ega jumalaid. Ta suhtus mõlemasse kahtlevalt. Paistab, et talle enesele polnud oluline, et teda kui isiksust austataks – ükski Buddha arvukatest jutlustest ei maini tema pereelu ega anna ta kohta üldse kuigi palju isiklikku teavet. Erinevalt Uue Testamendi Kristusest ei pidanud Buddha ilmselgelt end jumalikuks.

Ta pidas end hoopis “virgumiseni jõudnud inimeseks” – mida sõna buddha ju tähendabki. Just seda tahku temast olen püüdnud raamatus kujutada. Kogu oma salapärast hoolimata oli ta ennekõike siiski inimolend, kes jõudis virgumiseni ja püüdis oma pika elu kestel meid, teisi äratada. Kõike, mida ta teadis, teadis ta läbi ränkade, vahel valusategi kogemuste. Buddha pidi taluma ülimaid kannatusi – mõni neist viis ta surma piirile – ent neist välja tulles tõi ta kaasa midagi uskumatult väärtuslikku. Ta muutus sõna otseses mõttes tõe kehastuseks. “Kes näeb mind, see näeb õpetust”, ütles ta, “ja kes näeb õpetust, näeb mind.”

Kirjutasin selle raamatu püha teekonna vormis, mis on paljudes välistes üksikasjades ilukirjanduslik, kuid vastab psühholoogiliselt, nagu ma loodan, otsija rännakule. Kõigis oma kolmes elujärgus – nii prints Siddhartha, munk Gautama kui kaastundliku Buddhana – oli ta samavõrd surelik nagu teie ja mina, ometi jõudis ta virgumiseni ja tõsteti surematute sekka. Et ta saavutas selle, järgides südant, mis oli sama inimlik ja haavatav kui teil ja minul, on ime.

Deepak Chopra

Kirjastus: Tänapäev, 2009

Vaata mõtteloo raamatuid meie poes – http://vanajahea.ee – Mõttelugu/Usundid

One-Time
Igakuine
Yearly

Ühekordne meie tegevuse toetamine.

Igakuine meie tegevuse toetamine.

Iga-aastane meie tegevuse toetamine.

Vali summa:

$5.00
$10.00
$25.00
$1.00
$5.00
$10.00
$25.00
$55.00
$100.00

Või sisesta oma soovitud summa:

$

Aitäh, et toetad meid!

Aitäh toetuse eest!

Aitäh, et toetad meie tegevust!

Toeta!Toeta!Toeta!