Artiklid raamatutest

Feng shui raamatud

Edward L. Shaughnessy raamat „Hiina: Taevadraakoni maa“ kirjutab:

Feng shui, sõna-sõnalt „tuul ja vesi“ on geomantiakunst ehk maa märkide vahendusel ehitiste tarvis soodsate paikade valimine. Ei ole raske hinnata ideaalse asukoha ehk „draakoni sängi“ võlu kodu asupaigana – tagapool kummalgi küljel kõrguvad mäed, lõunasse avatud esikülje eest voolab läbi vaikne oja. Feng shui on oma olemuselt veel üks taeva, maa ja inimkonna ühtsuse avaldumisvorme ning maa märkide tõlkendamine selle juures on mitmeski mõttes sarnane taeva märkide seletamisega.

Feng shui juured Hiinas on ilmselt ürgvanad. Aga alles Songi dünastiast alates on võimalik jälgida mõningaid teooriaid, millel põhineb Hiina traditsiooniline geomantia. Sel ajal kerkis esile kaks koolkonda: kompassikoolkond (ehk suundade ja asendite koolkond) ning kujude koolkond (ehk kujude ja kujundite koolkond).

Nagu nimigi eeldab, seadis kompassikoolkond rõhuasetuse geomantilisele kompassile. Kujude koolkonna järgijad kuulutasid end olevat rohkem orienteeritud maast enesest pärit elujõududele.

Paul Darby raamatust „Feng shui majaravi“ :

Traditsiooniliste hiina uskumuste kohaselt nähti feng shui‘s ühte viiest hea elu aspektist. Tavaliselt loetletakse need viis aspekti tähtsuse järjekorras üles kui: saatus, õnn, feng shui, vooruslikkus ja teadmised. Selle mõtteviisi järgi ei ole sul oma elu üle täit kontrolli, kuid sa pole ka saatuse pillutada. Sind mõjutavad sinu pärand ja keskkond, kuid võid oma tugevaid külgi ära kasutades ja nõrku arendades oma eluolu parandada. Kui mõistad ja muudad oma ümbrust, on feng shui üks viise oma elujärje parandamiseks.

Paul Darby raamat „Feng shui majaravi“ on veel üks feng shui raamat, kuid seekord mitte kohvilauale ega raamaturiiulisse. See raamat taotleb praktilisust, mitte ornamentaalsust. See on piisavalt väike, et mahtuda su kotti, nii et võid seda sirvida ehitus- või kodutarvetekaupluses. See raamat valgustab põhiuskumusi ja tavasid, kuidas iidseid oskusi igapäevaelu korraldamisel praktiliselt rakendada. See on ruumi ja esemete hoolikalt läbimõeldud paigutus, mis aitab suunata loomulikku energiat sobivasse suunda.

Sisukord:

I osa: Feng shui põhitõed

 1. peatükk Feng shui ajalugu – iidne tarkus
 2. peatükk Feng shui põhimõtted – Draakoni hingus

II osa: Tuba-toalt

 1. peatükk Eesuks, esik, trepp – Suu
 2. peatükk Elutuba – Elav energia
 3. peatükk Söögituba – Lihtne seedida
 4. peatükk Köök – Kibedad konkurendid, vihased naabrid
 5. peatükk Vannituba – Energiakadu
 6. peatükk Magamistuba – Puhkus
 7. peatükk Juurdeehitused – Energiad tasakaalu
 8. peatükk Aed või tagahoov – Kurvid ja värvid
 9. peatükk Tööruum – Draakoni urg

III osa: Moodsas feng shui tegurid

 1. peatükk Asukohaprobleemide lahendamine – Halvast heaks
 2. peatükk Kodu müümine või värskendamine – Värskenduskuur
 3. Pa kua kasutamise juhised, Sõnastik, Kasulikud veebileheküljed

Richard Websteri raamatutest „Feng shui korteris“ ja „Feng shui aias“:

Tänapäeval on vähestel inimestel võimalik elada olukorras, kus nende maja fassaad on päikese poole, krundi tagakülge ümbritsevad mäed ja maja eest voolab läbi vulisev ojake. Õnneks on korteris elavatel inimestel feng shui‘st sama palju kasu kui kõigil teistel. Tegelikult on sellest mitmeski mõttes veel rohkem kasu. Sest korterelanikel on sageli spetsiifilisi vajadusi , millele peab tähelepanu pöörama. Kui valite korterit, siis uurige ümbritsevat maastikku hoolega. Ideaaljuhul peaks korterelamu olema tagantpoolt kaitstud, näiteks teiste majadega. Ka samasugused hooned mõlemal pool korterelamut pakuvad kaitset. Vaadake hoolega järele, et nad ei saadaks teie maja poole sha‘sid.

Sha‘sid nimetatakse tihti mürginoolteks ja neid tekitavad teie poole suunatud sirgjooned ja teravnurgad. Tavaline näide on sirge tee, mis viib otse kortermaja peaukse ette.

Igas korteris on neli positiivset ja neli negatiivset piirkonda, mis on määratud teie isikliku kolmmärgiga. Need kohad pärinevad maagilisest ruudust, mis leiti Fuxi kilpkonna seljast tuhandeid aastaid tagasi. Niisiis määratakse piirkonnad kindlaks kolm-korda-kolm maagilise ruudu abil, mille me asetame korteri plaanile. Kuidas seda täpselt teha, on raamatus „Feng shui korteris“ piisavalt selgitatud.

Feng shui’d kasutatakse niihästi maja sees kui ka aias. Aiad on kavandatud vabalt voolama müüride vahel, mis on ehitatud feng shui põhilistes ilmakaartes. Vabadus aias rõhutab erinevust toas ja väljas olemise vahel. Värv ja lõhn on taimede kaks märgatavaimat mõju meie ümbruskonnale. Värvi ja lõhna saab ka feng shui‘s edukalt kasutada abivahendite ja mõju tugevdamiseks. Me saame võimendada iga osa oma aiast, kui istutame sinna õiget värvi lilli. Värve määravad ilmakaared, mis vastavad igale aiaosale.

Ida seostub kolmmärgiga Zhen ning pruuni ja rohelise värviga. See osa teie aiast on seotud tervisega.

Kagu seostub kolmmärgiga Sun punase, rohelise, sinise ja lilla värviga. See osa teie aiast on seotud raha ja hüvanguga.