Ajalugu

“Kongelundeni mõrv” – Erik Norgaard

Autor: Erik Norgaard

Ostsin selle raamatu, sest nõukogude Eesti koolist saadud Eesti NSV ajalugu on nii kaljukindlalt minu ajudesse kinnistunud, et varem ei tulnud pähegi (ma lihtsalt ei mõelnud sellele), et seda tuleks ajakohastada uute teadmistega. Siiani on ikka põhirõhk olnud ajalool, mille kohta ei ole varemalt (kommude ajal) informatsiooni suurt saada olnud, s.o esimese Eesti Vabariigi ajalool ning viimasel ajal ka väliseestlaste tegemistel. Aga Eesti kommunistidest – ei, äitäh! Saadud hammasteni ja kõrgemalegi veel.

Kuigi raamatu pealkirjas on sõna „mõrv“, on käesolevas raamatus mõrvast suhteliselt vähe. Sellel raamatul olla teinegi osa, mis pidavat konkreetsest mõrvast rääkima. Raamatu viimane lausegi on „Sellest järgmises köites.“ Nii et lootust on ka konkreetsest mõrvaloost rohkem teada saada.

Siin aga räägitakse Eestimaa kommunistide tegevusest eelmise sajandi kolmekümnendatel ja ka natsi-Saksa okupatsiooni ajal. Peamisteks „kangelasteks“ on Johannes Meerits ja Karl Säre, aga räägitakse ka mitmetest teistest nii Kominterni loomisel Taanis, kui kommunistidest Rootsis, Soomes ja muidugi ka Moskvas. Muidugi ei jää puudutamata ka see, kuidas kommud Eestis võimu haarasid. Aga kui kiiresti meie vaprad seltsimehed natside kätte sattudes „lõhki läksid“ on lihtsalt hämmastav. Samuti on huvitav lugeda ja arvutada, et mitme riigi kaitsepolitsei agendiks siis seltsimees Johannes Meerits lõppude-lõpuks oli. Vot sulle vaprust ja kangelaslikkust. Ei mingeid Zoja Kosmodemjanskajaid ega Pavel Morozoveid. Paljas vingerdamine ja vassimine.

Sai läbi loetud nö ühe hingetõmbega.

Vaata raamatuid Eesti ajaloost meie veebipoest “Vana ja Hea” raamat – https://www.vanajahea.ee/tootekategooria/ajalugu/estonia/

One-Time
Igakuine
Yearly

Ühekordne meie tegevuse toetamine.

Igakuine meie tegevuse toetamine.

Iga-aastane meie tegevuse toetamine.

Vali summa:

$5.00
$10.00
$25.00
$1.00
$5.00
$10.00
$25.00
$55.00
$100.00

Või sisesta oma soovitud summa:

$

Aitäh, et toetad meid!

Aitäh toetuse eest!

Aitäh, et toetad meie tegevust!

Toeta!Toeta!Toeta!